AHA, BHA … HATTA İKİSİ BİRDEN!
Son zamanların güzellik trendleri… AHA ve BHA.
Cildinizde AHA mı BHA mı, yoksa ikisini birden mi deneyimlemek istiyorsunuz? Bu iki içerik şimdi her zamankinden çok daha fazla üründe (hatta bir arada) karşımıza çıkıyor! Peki hangisinin cildiniz için uygun olduğunu veya hangisinden ne sonuç beklemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Misbahçe ailesine yeni katılan Yenileyici Asit Serum %10 AHA %1 Salisin'in 2 en önemli içeriğinden bahsetmek istiyoruz. AHA ve BHA içeriklerini iyi tanıyın ki ürünün cilt bakım rutininizdeki yerini konumlandırın!
O halde bu yazının sonuna geldiğinizde AHA ve BHA’ya dair neler öğreneceğinizi özetleyelim:
AHA ; Alpha-Hydroxy-Acid’in kısaltılarak söylenmesiyle kendine yer bulmuştur. Alfa-hidroksi-asitler şeker kamışı, süt veya meyveden elde edilebilir. Kimyasal peeling görevi gören bu doğal asitler, cildin üst katmanını mikro bir şekilde soyarak cilt yenilenmesini sağlarken ölü derilerden arındırır ve daha canlı bir görünüm vaadeder.
Peki bunu tam olarak nasıl başarırlar? 1999’da yapılan çalışmalar, AHA’ların epidermisteki kalsiyum iyonlarının konsantrasyonlarını düşürerek ve deri hücreleri arasındaki yapışkan sıvıyı incelterek soyma işlemini başlattığını gösteriyor. Fakat daha güncel çalışmalar ise bu doğal asitlerin bazı hücreleri “apoptosis” yani hücre ölümüne uğrattığını göstermiştir.
Yaş almayla birlikte cilt kendini yenilemeyi ve ölü derileri atmayı yavaşlatır. Bu noktada dışarıdan AHA içeren ürünlerle ölü derilerden arınmayı teşvik etmek önemli hale gelir.
Ürünlerde karşınıza çıkabilecek AHA türleri:
Söğüt, Kekliküzümü ve Huş Ağaçlarının kabuğundan elde edilen BHA Beta-Hidroxy-Acid’in kısaltmasıdır.
BHA’lar cildin formunu oluşturmada yapılandırıcı görev gören Keratin’in yumuşamasını ve çözünmesini sağlayan kimyasal peeling görevi gören doğal bir asittir. Tıpkı AHA gibi ölü derileri arındırmaya ve soymaya yardımcıdır.
BHA’lar hücre içine kadar geçerek keratin tıkanıklıklarını çözdüğü gibi keratinazasyon sürecini ve hücre döngüsünü düzenler. Örneğin hiperkeratinizasyon sebebiyle akneye yatkın bir ciltte, vücut hücrelerinin bir kısmını hızla kaybeder, BHA kullanımı ise bu süreci yavaşlatır.
Ürünlerde sıkça karşınıza çıkabilecek BHA türleri:
AHA’nın kimyasal peeling, aydınlatma, yaşlanma karşıtı etkileri varken BHA’nın sadece akne problemi yaşayan ciltlerde tercih edilebileceğini düşünüyor olabilirsiniz! Fakat yanılıyorsunuz!
AHA ve BHA’nın ortak özelliklerine birlikte göz atalım:
Benzerliklerin yanı sıra AHA ve BHA’nın kayda değer farkları da mevcuttur.
AHA BHA arasındaki benzer ve farklılıkları da keşfettiğinize göre cilt endişeniz için hangisi uygun?
İşte fikrimiz:
BHA tam sizin içeriğiniz. Salisilik Asit akne karşıtı performansı kanıtlanmış bir BHA’dır. %2 konsantrasyon oranında Salisilik Asit içeren ürünlere bakın! Unutmayın ki ilk kullanımlar sivilceleri kusturabilir.
Sadece BHA ‘nın yağ sentezini azaltıcı etkisi vardır. Cildiniz için doğru dozu bulmak ise birkaç deneme gerektirebilir. %0,5 ile 2% arasında Salisilik Asit veya 1%-2% arasında betaine salicylate içeriği arayabilirsiniz.
Laktik Asit bu endişeler için en iyi AHA türüdür, nazik ve nemlendirici bir yapısı vardır. Başlangıç olarak 5-10% konsantrasyonda ürünlere yönelebilirsiniz. Aynı şekilde BHA’da uygun bir seçenektir. 0,5-1% Salisilik Asit veya betaine salicylate içeriğine odaklanabilirsiniz.
Renk Eşitsizliği Varsa:
AHA ve BHA ikisi de faydalı olacaktır fakat koyuluklar ileri derecedeyse BHA sizi daha çok tatmin edecektir. Bu problem için büyük konsantrasyonlara odaklanın %2 oranında Salisilik Asit veya %4 oranında betaine salicylate tatminkar olacaktır .
Kırışıklıklarınız Varsa:
Glikolik Asit, Laktik Asit ve Salisilik Asit ölü derinin kalınlığında bir incelmeye sebep olmaktadır ve yaş çizgilerinin derinliklerinde azalma gözlenir. En iyi sonuçlar için ürün içeriğinde %8 oranında Glikolik Asit, Laktik Asit arayabilirsiniz. Ancak AHA’nın güneş altında yaş çizgilerini tetikleyebileceğini unutmayın ve ürünü sadece gece kullanın